sobota, 25 czerwca 2011

Ptasie mleczka i nie tylko


Witam na moim blogu, gdzie chciałam się podzielić moimi ulubionymi przepisami na pyszne ciasta, idealne zarówno od święta jak i do popołudniowej kawy.
Zacznę od przepisu na biszkopt, który króluje w większości moich przepisów.

BISZKOPT JASNY:
4 jajka
1 szkl. mąki tortowej
pół szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Następnie dodać cukier i żółtka i wszystko ubijać aż cukier się rozpuści. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać łyżką w ubitą masę i wszystko wylać na natłuszczoną blachę. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 30 min.Wystudzić.

BISZKOPT CIEMNY:
4 jajka
1 szkl. mąki tortowej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl. cukru

Czynności takie same jak wyżej.

BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI:

- biszkopt jasny
- ok. pół kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe

Truskawki umyć, obrać szypułki, pokroić na cząstki, rozłożyć na biszkopcie. Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wody, wystudzić. Tężejącymi zalać tryskawki.

BISZKOPT Z PIANKĄ

- biszkopt jasny
- 4 białka
- ok. pół szkl. cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. pół kg truskawek

Jedną galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody,wystudzić. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż się rozpuści. Następnie wlać galaretkę, wymieszać, wylać na biszkopt i odstawić do stężenia. Potem rozłożyć umyte i pokrojone truskawki i zalać drugą galaretką przygotowaną wg przepisu.
Można tu wykorzystać inne ulubione owoce i dobrać do nich odpowiedni smak pianki.


PTASIE MLECZKO I

- biały biszkopt
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki żelatyny
- 2 galaretki różnokolorowe
- 2 galaretki jednego koloru
- opcjonalnie ulubione bakalie

2 galaretki różnokolorowe rozpuścić w 1 szkl. wody i kiedy stężeją, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szkl. wody wystudzić.Śmietanę lekko ubić z cukrami, dodać żelatynę, pokrojone galaretki, bakalie, wymieszać. Masę wylać na biszkopt. Wierzch zalać tężejącymi dwiema jednakowymi galaretkami.
A zamiast galaretkami ciasto można przykryć drugim biszkoptem, a wierzch posypać cukrem pudrem.


PTASIE MLECZKO II

- biszkopt jasny
- puszka mleka niesłodzonego
- galaretka cytrynowa
- 2 galaretki truskawkowe
- puszka brzoskwiń

Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/2 szkl. wody, wystudzić. Mleko ubijać, aż podwoi swoją objętość, dodać galaretkę, wylać na biszkopta i schłodzić. Wierzch udekorować pokrojonymi brzoskwiniami i zalać galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.


PUSZYSTY CYTRYNOWIEC

Ciasto:
- 6 jajek
1/2 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- tłuszcz i bułka tarta do dużej tortownicy
Masa:
- 1 szkl. cukru
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 cytryny
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 galaretka cytrynowa


Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, a na koniec mąkę, proszek do pieczenia oraz olej. Wlać do natłuszczonej dużej tortownicy i piec 30 min. w temp. 180 st. C. Ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Z 2 cytryn zetrzeć skórkę, ze wszystkich wycisnąć sok. Połączyć go z 1 szkl. wody oraz cukrem. Odlać 1/2 szkl. syropu, a resztę podgrzać, wymieszać z margaryną i zagotować. Do odlanego soku dodać jajko i mąkę ziemniaczaną, po czym wlać do gotującego się syropu. Gorącą masę wyłożyć na spód ciasta. 
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wrzątku, przestudzić. Połączyć z ubitą na sztywno kremówką  i wylać na schłodzoną masę cytrynową. Przykryć drugim plackiem ciasta, posypać cukrem pudrem.




KOLOROWY SERNIK NA ZIMNO


- 3 galaretki ( żółta, czerwona, zielona )
- 3 serki homogenizowane waniliowe
- 3 szkl. śmietanki 30%
- 3 białka
- 3 łyżki cukru pudru
- 9 łyżeczek żelatyny


Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 1,5 szkl. wody, wystudzić. Namoczyć 3 łyżeczki żelatyny i odstawić, aby spęczniała. Wymieszać 1 szkl. śmietanki z 1 łyżką cukru pudru i ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody. Wymieszać z ubitą śmietaną oraz 1 serkiem waniliowym a następnie bardzo ostrożnie połączyć z ubitą pianą z 1 białka. Tężejącą masę serową wylać na spód tortownicy, wstawić do lodówki na ok. 20-25 min. Kiedy masa stężeje, wylać na nią zieloną galaretkę, ponownie wstawić do lodówki, aż galaretka zupełnie stężeje. 
Dokładnie w taki sam sposób przygotować drugą warstwę serową, wylać ją na zieloną galaretkę, a kiedy stężeje wylać na nią galaretkę czerwoną. Podobnie przygotować trzecią warstwę serową i zalać ją galaretką żółtą.
Gotowy sernik schładzać ok. 4 godz. aby dobrze stężał.




LODOWIEC


- biszkopt jasny
- 1/2 l kwaśnej gęstej śmietany
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 p. masła
- 4 jajka
- 2 jednakowe galaretki 
- ewentualnie ulubione bakalie
- puszka brzoskwiń
- zimny napar z kawy


Jajka całe roztrzepać ze śmietaną i wlać do gotującego się mleka. Gotować 10 min., przecedzić serek i wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na gładką masę , dodawać po łyżce serka i ubijać  do roztarcia grudek, dodać bakalie. Biszkopt nasączyć kawą, wyłożyć masę, pokrojone brzoskwinie i zalać tężejącymi galaretkami, rozpuszczonymi w 3 szkl. wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz