Oto przepisy na pyszne ciasta z dodatkiem uwielbianego przeze mnie karmelu
TOFFI Z BITĄ ŚMIETANĄ:
- biszkopt ciemny
- masa krówkowa gotowa lub puszka mleka słodzonego ( gotowana 3 godziny)
- 3/4 szkl.pokrojonych orzechów włoskich
- 1/2 l śmietany kremówki 30%
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- mielona kawa do posypania
Ciepłą masę krówkową wylewamy na biszkopt, posypujemy krojonymi orzechami, studzimy.Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wystudzić.Śmietanę ubić z cukrami, na końcu dodać żelatynę, wyłożyć na placek, wierzch posypać mieloną kawą.
TOFFI Z BISZKOPTAMI:
- biszkopt jasny
- masa krówkowa
- 2 op. okrągłych biszkoptów
- 1/2 l śmietany kremówki
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- 2 galaretki cytrynowe
Na biszkopt wykładamy ciepłą masę krówkową, studzimy. Na to układamy biszkopty namoczone w ponczu przygotowanym z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej + 1 szkl. wody.Śmietanę ubijamy z cukrami, na końcu dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, wykładamy na biszkopty. Zalewamy tężejącymi galaretkami.
CIASTO BUDYNIOWO - KARMELOWE:
- biszkopt jasny
- puszka masy krówkowej
- 1/2 l mleka
- 2 budynie waniliowe
- 10 dag masła
- 3 op. zwykłych herbatników
- 1/2 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki żelatyny
- garść wiórków kokosowych
1 i 1/2 szkl. mleka zagotować. W pozostałym mleku rozmieszać budynie i wlać do gotującego się mleka. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać i wyłożyć na biszkopt, wystudzić. Na wierzchu układamy herbatniki, na to ciepłą masę krówkową.Studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, na końcu dodajemy rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę, rozkładamy na karmelu. Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi. Chłodzimy.
KARMELOWE Z DELICJAMI:
- 2 biszkopty ciemne
- puszka masy krówkowej
- 1 i 1/2 p. masła
- 2 op. delicji o ulubionym smaku
Masło utrzeć dodając po łyżce karmelu. Pierwszy biszkopt nasączyć, rozsmarować połowę masy. Rozłożyć delicje, na to resztę masy. Przykryć drugim biszkoptem, zrobić lekki nasącz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz